Mąż ciągle prosi mnie o to smarowidło do kanapek. Robię tę pastę i już nie sięgamy po sklepowe wędliny
Pasty do pieczywa można zrobić z wielu składników, stąd ich duża różnorodność. Zwykle robiłam pastę jajeczną i rybną, ale od kiedy przygotowałam czerwoną pastę mięsno-paprykową, mój mąż oszalał na jej punkcie. Pieczywo mógłby smarować tylko nią. Nic dziwnego, jest pożywna i pełna smaku. Dlatego, jak już ją robię, to od razu w większych ilościach.
Jakie mięso jest najlepsze na pastę do pieczywa?
Na pastę do pieczywa najlepsze jest nieco tłuściejsze mięso. Może to więc być wieprzowina, mięso z udźca indyczego, kurczęcego, czy kaczego. Mięso można wcześniej ugotować lub upiec i potem zblendować z dodatkami. Można też sięgnąć po surowe, mielone mięso, poddusić je z dodatkami i na końcu zblendować. Jak widać, wybór i możliwości są bardzo duże.
Jak zrobić pastę mięsno-paprykową?
Pasta mięsno-paprykowa pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Robi się ją z wieprzowiny, papryki i przypraw. Przypomina nieco pasztet, jednak jest doskonale smarowna. Kanapki z jej dodatkiem są nie tylko smaczne, ale też pożywne i sycące. Mój mąż za nimi przepada.
Przepis: Pasta mięsno-paprykowa do pieczywa
Pasta z mielonej wieprzowiny, papryki i przypraw
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wieprzowego
- tymianek
- rozmaryn
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę, uważając by się nie przypalił. Dodaj mielone mięso i smaż całość ok. 5 minut, często mieszając.
- Doprawianie pastyDo mięsa na patelni dodaj słodką, wędzoną i ostrą paprykę, tymianek oraz rozmaryn. Wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy i bulion. Duś na małym ogniu ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Pastę dopraw solą i pieprzem, zblenduj na gładką masę.
Pasta mięsno-paprykowa – wskazówki
Pastą mięsno-paprykową można smarować chleb, bagietkę i grzanki, a także serwować ją np. na krakersach czy jako dodatek do deski serów. Oto, co jeszcze warto o niej wiedzieć.
- Jeśli wolicie mniej pastowatą konsystencję tego dodatku do pieczywa, nie musicie go blendować.
- Gotową pastę warto przełożyć do słoika, wystudzić i trzymać w lodówce. Może w niej poleżeć kilka dni.
- Zapakowaną do słoika pastę warto polać odrobiną oliwy, dzięki temu nie wyschnie i będzie trwalsza.
- Pastę mięsno-paprykową można posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.