Mąż ciągle prosi mnie o to smarowidło do kanapek. Robię tę pastę i już nie sięgamy po sklepowe wędliny

Dodano:
Pasta do pieczywa Źródło: Shutterstock / Hans Geel
Pasty do pieczywa o niebo przewyższają sklepowe dodatki. Są od nich smaczniejsze i mają naturalny skład. Na dodatek robi się je całkiem prosto i z tanich składników. A to czerwone smarowidło podbiło żołądek mojego męża.

Pasty do pieczywa można zrobić z wielu składników, stąd ich duża różnorodność. Zwykle robiłam pastę jajeczną i rybną, ale od kiedy przygotowałam czerwoną pastę mięsno-paprykową, mój mąż oszalał na jej punkcie. Pieczywo mógłby smarować tylko nią. Nic dziwnego, jest pożywna i pełna smaku. Dlatego, jak już ją robię, to od razu w większych ilościach.

Jakie mięso jest najlepsze na pastę do pieczywa?

Na pastę do pieczywa najlepsze jest nieco tłuściejsze mięso. Może to więc być wieprzowina, mięso z udźca indyczego, kurczęcego, czy kaczego. Mięso można wcześniej ugotować lub upiec i potem zblendować z dodatkami. Można też sięgnąć po surowe, mielone mięso, poddusić je z dodatkami i na końcu zblendować. Jak widać, wybór i możliwości są bardzo duże.

Jak zrobić pastę mięsno-paprykową?

Pasta mięsno-paprykowa pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Robi się ją z wieprzowiny, papryki i przypraw. Przypomina nieco pasztet, jednak jest doskonale smarowna. Kanapki z jej dodatkiem są nie tylko smaczne, ale też pożywne i sycące. Mój mąż za nimi przepada.

Przepis: Pasta mięsno-paprykowa do pieczywa

Pasta z mielonej wieprzowiny, papryki i przypraw

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę, uważając by się nie przypalił. Dodaj mielone mięso i smaż całość ok. 5 minut, często mieszając.
  2. Doprawianie pastyDo mięsa na patelni dodaj słodką, wędzoną i ostrą paprykę, tymianek oraz rozmaryn. Wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy i bulion. Duś na małym ogniu ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Pastę dopraw solą i pieprzem, zblenduj na gładką masę.

Pasta mięsno-paprykowa – wskazówki

Pastą mięsno-paprykową można smarować chleb, bagietkę i grzanki, a także serwować ją np. na krakersach czy jako dodatek do deski serów. Oto, co jeszcze warto o niej wiedzieć.

  • Jeśli wolicie mniej pastowatą konsystencję tego dodatku do pieczywa, nie musicie go blendować.
  • Gotową pastę warto przełożyć do słoika, wystudzić i trzymać w lodówce. Może w niej poleżeć kilka dni.
  • Zapakowaną do słoika pastę warto polać odrobiną oliwy, dzięki temu nie wyschnie i będzie trwalsza.
  • Pastę mięsno-paprykową można posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...